Alt du trenger vite om X-games


Har du hørt om X-games og er litt nysgjerrig på hva det er? Her får du kortversjonen.

Har du et barn eller barnebarn som nettopp har oppdaget skateboard, snowboard eller BMX, så har du også hørt om X-games. X-games er rett og slett en stor sportskonkurranse som har fokus på det som kalles ekstremsport. Selve konkurransen har holdt det gående siden 1995 og er delt opp i to årlige konkurranser knyttet til årstid. På vinteren har du X-games i ski, snøbrett, snøscooter og snowskate, og selve arrangementet foregår i januar eller februar. I august arrangeres X-games for sommeren med fokus på rullebrett, surfing, BMX, motorcross og rally. X-games for sommeren holdes som regel i Los Angeles eller et eller annet sted i California mens Vinter X-Games arrangeres i Aspen.

Ekspanderer til Europa

Men X-games har også ekspandert til Europa hvor det også finnes mye bra konkurranse innenfor ekspremsport. Det har for eksempel blir arrangert fire år på rad i Tignes i Frankrike. I 2016 var det X-games i Oslo for første gang. Arrangementet ble holdt fra 24 februar til 28 februar og de 126 deltagerne deltok faktisk i både vinter og sommergrener for X-games, og det var første gang dette skjedde. Arrangementet ble holdt på tre forskjellige steder i Oslo, deriblant «street» ble holdt i Skur 13 på Filipstad. Størst oppsikt vakte det med «Big Air»-banen som de satte opp rett ved Tøyenparken. Det ble også arrangert kule konserter med artister som Alan Walker, Yelawolf og Unge Ferrari.

Ski i Big Air var for øvrig også øvelsen vi nordmenn gjorde det best i med Tiril Sjåstad Christiansen på førsteplass og Johanne Killi på andre plass. Foruten dette fikk vi bare en medalje til og det var Kjersti Ødegård Buaas på snøbrett i Big Air. Foruten dette så herjet amerikanerne Chloe Kim, Kelly Clark, Arielle Gold, Gus Kenworthy, Alex Ferreira og Torin Yater-Wallace.

Det som er spennende er at det er såpass mange kvinner som faktisk deltar i X-games som tross alt er ekstremsport og typer sport som gjerne har vært veldig mannsdominerte inntil noen år tilbake. Ikke nok med at det er mye kvinner, men de gjør det faktisk veldig bra også!

Noen norske utøvere

For de av dere som liker pengespill, kan det være greit å ha litt snøring på de norske deltagerne. Den første vi kan nevne er Øystein Braaten som gjorde det bra i Aspen i januar 2016 hvor han to bronse i Slopestyle. Han kommer fra en familie som er velkjent med X-games, ettersom broren hans Gjermund også har deltatt i X-games flere ganger.

Klaus Finne er også en nordmann som deltar i X-games. Han har vært skadet i 4 år, men er nå tilbake igjen for å gjøre ny innsats i X-games, og hans gren er ski. En skikkelig joker er dog Elias Ishoel som er 18 år, og er en av dem som deltar på snøscooter. Han har gjort det bra i konkurranser som Arctic Cat Cup og Pro Lite Champion. Johanne Killi gjør det også bra i løypene, med sølv i X-Games i Oslo, og bronse i Aspen samme år.

Marcus Kleveland er et navn det også er verdt å merke seg, ettersom han ble Årets nybegynner I Snowboarder Magazine i 2016. Han har vunnet en del internasjonale konkurranser og kom inn på 12 plass på snowboard i X-Games i Oslo i 2016. Men vi har også en del andre deltagere i X-games som for eksempel Mons Røisland, Ståle Sandbech, Felix Usterud og Kjersti Østgaard Buaas.