Ekstremsport

Ekstremsport er et slags samlebegrep for en rekke ganske så ulike aktiviteter som vurderes til å ha et høyt nivå av fare forbundet med aktiviteten. Akkurat hvilke typer sport eller aktivitet som er “ekstreme” er nok likevel et definisjonsspørsmål. I noen tilfeller er vel dette likevel mer klart enn andre. Til forskjell fra vanlig sport, er det ofte flere elementer ved ekstremsport som er det vi kunne kalle ukontrollert, som oftest i form av værforhold, vind, snø, vann og så videre. Det er også slik at når man vurderer prestasjoner i ekstremsport er det ofte noe mer uklare mål som gjelder, vurderingskriteriene er mer subjektive og det estetiske er mer viktig, det er ikke ikke kun tid, distanse og så videre som betyr noe, slik som det ofte er i mer tradisjonelle typer sport.

Hva er ekstremsport?

x-gamesFor å kunne sies å være en “ekstremsport” må jo aktiviteten være både en sport, det vil si noe som krever en viss grad av fysisk prestasjon, og altså ekstrem, det vil si noe som utgjør en særlig grad av risiko for deltageren. Dersom vi definerer ekstremsport på denne måten, er det for øvrig slik at ikke alle aktiviteter vil passe inn, strikkhopping krever jo for eksempel ingen videre fysisk prestasjon. Man kan også kategorisere ekstremsport inn etter de som utføres med kjøretøy, og de uten kjøretøy. Vannski og motorcross vil da for eksempel havne i den første kategorien, fjellklatring og snøbrettkjøring i den andre. Ekstremsport skal ha eksistert som begrep siden omkring 50-tallet, men fikk en stor utbredelse og begrepet ble allemannseie etter at markedsføringskrefter virkelig tok tak i begrepet på 90-tallet, blant annet for å promotere X Games. Les videre for en liten innføring i noen typer ekstremsport.

Vulkanbrettkjøring og undervannshockey

Hva med å kjøre ned en aktiv vulkan med kun et brett som beskyttelse? For mange adrenalinsøkende sportsfans er dette nå den tøffeste ekstremsporten som finnes. Tusenvis av reisende drar blant annet til Cerro Negro i Nicaragua, en svært aktiv vulkan som hadde sitt siste utbrudd i 1999, for å delta i denne sporten. Iført beskyttende klær og hjelmer kan deltagerne komme opp i 80 km/t på sine spesialbygde vulkanbrett. En også lite kjent ekstremsport er undervannshockey. Dette er noe en del dykkere liker å drive med på vinteren, og som oftest spiller man undervannshocky i et basseng med bruk kun av snorkleutstyr og hockykølle. Dette er en tøff og krevende sport.

Neshornjakt og togsurfing

train-surfingEnkelte typer ekstremsport burde ikke finnes. En av disse er neshornjakt, som tok livet av hele 1215 neshorn i 2014. Flere neshornarter er kritisk truet, og en del arter er allerede utryddet. Neshorn jaktes først og fremst for hornene, ofte for de legende egenskaper dette produktet feilaktig antas å ha. Dersom du liker neshorn, anbefales du heller å «jakte» på dem i Raging Rhino, en herlig spilleautomat og en mindre blodig og artsbelastende, men likevel spennende, aktivitet. Togsurfing er en annen ekstremsport som burde forbeholdes James Bond og Indiana Jones. Vanligvis er denne aktiviteten ulovlig. Den har tatt livet av mange unge mennesker, blant annet i Sør-Afrika. Er du opptatt av tog, sjekk heller ut disse vakre togturene.

Basehopping og isklatring

Førstnevnte er en kjent ekstremsport i Norge. Basehopp er hopp fra bygninger eller andre faste byggverk eller naturfenomener, for eksempel fra broer og fjelltopper, med bruk av fallskjerm. Det ble startet opp basehopping i fantastisk vakre Trollveggen på 80-tallet, noe som senere ble forbudt på grunn av flere dødsfall. Etter at basehopping var forbudt en stund i Norge, ble det igjen lovlig i 2000 etter innføring blant annet av strengere regler. Sjekk ut åpningsscenen fra James Bond-filmen The Spy Who Loved Me, for å se verdens første basehopp med ski. Isklatring er en ekstremsport man kan oppleve i Norge, for eksempel på vakre Rjukan. Her er det veldig gode forhold for isklatring, da sola ikke skinner på Rjukan seks måneder i året, og over 200 fosser i området venter dermed på modige isklatrere. Noen fordeler skal det da være med mangel på sol også.