Skateboardforbudet i Norge

Skateboard blir landsfiende nummer én

skateborDet er noe spesielt med å stå på et brett, rullende gjennom gatene mens vinden blåser i ansiktet. Avstandene blir aldri de samme igjen når man har prøvd å skate. Når man blir erfaren og lærer å trikse, blir brettet som et naturlig tilbehør man ikke vil klare seg uten. Skateboard ble raskt populært i Norge etter at de invaderte Europa fra USA. Med våre lange nedoverbakker og generelt ujevne jord, er det helt perfekt å skate i Norge. Dette var tydeligvis en trussel for folket – derfor innførte regjeringen et forbud mot skateboard i 1978. Kan du tro det? Det var forbudt å bruke, selge og reklamere skateboard i Norge mellom 1978 og 1989! Det stoppet selvfølgelig ikke folk – alt man trengte å gjøre var å reise til Sverige eller ta båten til England for å få tak i et rullebrett. Gutta satte opp ulovlige ramper i skogen og gjorde rebell ved å skate i grupper nedover Karl Johan. Rådhusplassen ble også brukt som protestscene – noe som henger igjen i dag, nå som skateboard er lovlig.

Forbud hjelper ikke

Ingen forbud har noen gang hjulpet – det finnes ikke gode eksempler. Når man prøver å forby alkohol, lager folk den hjemme i utrygge omgivelser. Vet ikke politikerne at det er lett å brenne sprit? De har prøvd å forby rockmusikk. Kan du tenke deg? Egentlig er det nok å nevne spillforbudet fra 2007. De fjernet spilleautomatene, men kan de røre internett? Nei, og det finnes mange online casino som er klare til å ta imot norske spillere. Med gode forhold, høye gevinster og ypperlig service. Staten taper kampen på nytt, akkurat som den gjorde med skateboardene. Ingen forbud hjelper, så lenge resten av verden ikke er enige.

Skylappene må fjernes

Selvsagt må staten vise at de følger med. At de prøver å gjøre det beste for oss. Men vi kan da ta vare på oss selv i de aller fleste tilfeller? Ved å gi slipp på forbudene kan man finne frem til reguleringer, man kan utpeke spesielle myndigheter som sørger for at alt skjer med måte. Det gagner alle å finne kompromisser. For før eller siden må man gi slipp på konservatismen. Skateboardene viste vei.