Skating i film og spill

Det finnes altfor få norske skate-filmer, men kanskje ikke så rart da det ikke var lov å skate i Norge i perioden mellom 1978 og 1989. Filmen Brettkontroll kom i 2007 og følger to generasjoner med skatere, som vokste opp med to ulike forbilder.

Skating i Norge var på 1970 tallet en skikkelig undergrunnsaktivitet. Faktisk måtte skatere i Oslo også møtes i skogholt og andre steder utenfor byen for å dele lidenskapen sin. Da det endelig ble lov igjen å skate etter 11 år med forbud, slo skating endelig gjennom også kommersielt og skating kunne igjen bli en by-aktivitet.

Populære skatefilmer

trashinFilmen Thrashin kom ut i 1986, og ble raskt en populær film som handlet om unge skatere og deres liv. Historien følger unge Cory Webster som er en amatørskater, men som ønsker å vinne en stor konkurranse i byen sin. Han forelsker seg i en jenta Chrissy, som har en storebror som også er skater og frontfigur i bandet The Daggers. Filmen gikk også på norske kinoer og mange så opp til filmen, ettersom det i 1986 var strenge regler mot skating. Det morsomme er at selveste Johnny Depp skulle ha en rolle i denne filmen, men ble i siste liten vraket. Dette er nok en avgjørelse produsenten angrer sterkt på i dag. Det store skate-ikonet på 80-tallet Tony Hawk er dessuten med i filmen.

En annen kultfilm og skating er Paranoid Park, fra 2007. Det er verdt å nevne at filmen er filmet fra den populære skateparken Burnside Skatepark i Portland, Oregon. Begge disse amerikanske filmene har vært viktige for alle skatere når det kommer til å lære nye triks. Akkurat som Brettkontroll var også i 2007 her hjemme. Paranoid Park ble ikke vist på norske kinoer, men er regnet som en viktig skate-film i USA og i mange andre land.

Skating også i spill

tony-hawk-gameFor skaterne har også tv-spillene betydd mye. Her kunne man teste ut triks i spillene først, før man tok de med ut på gata for å lære de selv. Selv om det er over 15 år siden Tony Hawk sitt første TV-spill ble gitt ut, blir denne serien fortsatt sett på som klassikere og blir faktisk spilt den dag i dag. Tony Hawks spill var de første moderne tv-spillene hvor man kunne se triksene i god grafikk. Tidligere var man vant til spill fra Atari som Skate or Die og 720. Sistnevnte var en stor suksess for de som hadde en Commodore 64 hjemme. Hvis du er under 30 er dette sikkert veldig kjedelig lesning, men disse spillene har hatt kanskje en større innvirkning på hvordan man ser på skating i dag enn man faktisk aner. For de som ønsker spill med fart og action i dag kan du også teste ut flere spill hos http://www.casinovinneren.com/, hvor du til og med kan vinne penger. Av mer moderne skatespill til konsoll bør vi også ta med Skate, som er tilgjengelig på Xbox.

Skating og musikk

Hip hop og rap har alltid vært musikk assosiert med skating. John Coltrane er derimot neppe assiosiert med skating, men skateren Mark Gonzales har uttalt at hans skating er inspirert av Coltranes musikk. Andre artister som har blitt brukt i populære skate-videoer er Dinosaur Jr, Joy Division og Arcade Fire.